χαιρετισμοί

(από τους επισήμους)

Χριστιάνα Καλογήρου

Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται και πάλι αρωγός της ΟΕΘΑ για τη διοργάνωση της Διαδικτυακής  Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του Αιγαίου φέρνουν τους νησιώτες μας κοντά στο θέατρο μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο κοινής προσπάθειας και δράσης.

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας», έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν. Και είναι αυτός ο πολιτισμός που αποτελεί πλούτο για τα νησιά μας.

Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεισφορά σας.

Καλή επιτυχία.

Χριστιάνα Καλογήρου

Γενική Γραμματέας

Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Στέλιος Μάρκου

Πρόεδρος Ο.Ε.Θ.Α.

Ερασιτέχνες του Αιγαίου, ερασιτέχνες του θεάτρου.
Αγαπητοί μας φίλοι…
Εφέτος δεν θα ανεβούμε σε θεατρικό σανίδι, δεν θα νιώσουμε από κοντά τη λαχτάρα των ηθοποιών μας να ζωντανέψουν ρόλους από σκηνής, δεν θα αναλωθούμε σε συντροφικές συζητήσεις σε κοινά συμπόσια. 
Θα μας λείψει το καλωσόρισμα, το καλό κατευόδιο, η αγκαλιά, το φιλί, η ανάσα του φίλου, του συναδέλφου. 
Οι συνθήκες της πανδημίας το απαγορεύουν. 
Αυτή όμως η πρωτόγνωρη συγκυρία δεν ακύρωσε το αντάμωμα, το έστω διαδικτυακό. Θα δείξουμε έτσι πως παρά τις δυσκολίες βρίσκουμε τρόπους να εκφραζόμαστε θεατρικά και να δημιουργούμε.
Η Διαδικτυακή Συνάντηση αφήνει όλα τα λουλούδια ν ανθίσουν. 28 βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις αλλά και άλλου τύπου έργα θεατρικά υβρίδια, από τις ομάδες μας του Αιγαίου, από το άλλο Ελληνικό πέλαγος, το Ιόνιο, κι ακόμα κι απ το μεγάλο νησί, την Κύπρο, με την οποία ανασυσταίνουμε  παλιούς, απ’ τον καιρό του τόξου Θράκη Αιγαίο Κύπρος, δεσμούς.
Ακόμη, 2 θεατρικά σεμινάρια, 3 ντοκιμαντέρ από την ιστορία της Ομοσπονδίας μας, συζητήσεις. Η Διαδικτυακή θα δώσει επιπλέον τη δυνατότητα στο θεατρικό μας κοινό να δει, να απολαύσει αλλά και να κρίνει τις δημιουργίες μας, που  φέτος σε μεγάλο βαθμό στερήθηκε.
Η Συνάντηση αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, αλλά και χωρίς πολλή πολλή δουλειά σε νερά αχαρτογράφητα.
Όμως λαϊκή και υψηλή συνάμα η τέχνη που υπηρετούμε, κι όσο κι αν όντας ερασιτέχνες ταπεινός πρέπει να είναι ο τρόπος της διακονίας μας, υπάρχει ανταμοιβή. Η τέχνη, η τέχνη του θεάτρου, σε δύσκολους καιρούς ρίχνει φως στην οδό της επιβίωσης, τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους αποδέκτες της.
Έτσι να είστε σίγουροι αγαπητοί φίλοι και αγαπητοί συνάδελφοι, πως αυτό το συμβολικό καραβάκι της αφίσας μας είναι γερό σκαρί, κι αν φέτος έπιασε εικονικό λιμάνι θα συνεχίσει να καταπλέει στα πραγματικά και πανέμορφα λιμάνια των νησιών μας του Αιγαίου. 
Γιατί για να δανειστώ δυο γραμμές από εναρκτήρια ομιλία της  μέχρι πέρυσι προέδρου της Ομοσπονδίας μας Μαρίας Βενέτη «Ο θεσμός έγινε από τη δική μας επιμονή να συνεχίζουμε, στηριγμένοι στην ενότητα και τη συνεργασία. Αυτή είναι η δύναμή μας».
Διαδικτυακή Συνάντηση των Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου 
Καλό σου ξεκίνημα.